11.12.2011 г.

Хранилки за птици

За нас е много важно да научим децата си на любов към животните, птиците и растенията. За съжаление живеейки в град, децата имат ограничена възможност да се срещат с животни, да ги опознаят, да се грижат за тях.
Спомням си моето детство и това, колко обичах да ходя на село, как се вълнувах, когато се раждаше малко агънце или излюпваше малко пиленце. Чудото на появата на нов живот се случваше пред очите ми, можех да гледам как майката се грижи за своето бебе, с толкова нежност, любов и всеотдайност. Научавах, колко различни са животните едно от друго, но и колко си приличат по това, че всички изпитват привързаност и доверие към човека, вяра че е добър и че не би ги наранил.
Как би се отразило на едно дете да расте заобиколено от толкова много обич, от толкова много вяра в добротата му?
Тогава не осъзнавах, колко важен и ценен е този контакт с животните, защото просто играех, не знаех, че уча едни от най-ценните уроци…
Свикнали сме да смятаме, че само хората могат да ни накарат да се чувстваме обичани, че само човек може да ни научи кое е добро и кое не. Само че Бог има много начини за да ни научи на нещо и ние не бива да пренебрегваме нито един от тях.
За съжаление, контакта на нашите деца с животинския свят е ограничен до опознаване на гълъбите в парка, на връбчетата,на мравките и ако имаме късмет и на някоя смела и любопитна катеричка.
Обичаме да храним птиците в парка. Тръгвайки за разходка гледаме да не забравяме житото или просото. Децата са вече приятели с гълъбите, а те дори им кацат на ръцете.

Така решихме да направим и хранилки. С идея отново ни помогнаха http://themagiconions.blogspot.com/2010/07/darling-little-birdseed-cakes.html
Материалите: жито, просо, слънчоглед, готова смес за птици, желатин и връв /ние използвахме вълнен конец/,  силиконови формички за кексчета.

Разтворихме желатина в голяма купа и прибавихме всички семена.


Пълним формичките със сместа, слага им връвчица и доливаме отгоре соще малко разтворен желатин.

Като стегне след няколко часа желатина, хранилките са готови.

Накрая остава удоволствието от разходката и поставянето на хранилките…




По време на разходката си събрахме материали и макар и уморени в къщи набързо си направихме една вълшебна птица, която обогати есенната ни маса на сезоните.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Какво мислите по темата? Ще ви бъдем благодарни, ако коментирате.