14.12.2011 г.

Размишления върху масата на сезоните

/природна маса/ 

Автор: Amber Greene

Какво е "маса на сезоните" и защо тя се прави, в повечето, ако не и във всички, валдорфски детски градини, училища и в домовете на семействата, които харесват философията на валдорфската педагогика? Каква е нейната цел?


Харесва ми да мисля за масата на сезоните, като за мъничко магия в иначе обикновенния ден . Макар обикновените дни да са нещо чудесно, внасянето на мъничко магия в тях, прави чудеса за подновяване на духа ни и ни напомня, че наистина има нещо по-голямо, което се случва около нас.

Масата на сезоните се приготвя на рафт или маса в ъгъла на стаята. Оставяме на природата според съответния сезон да осигури всичко необходимо за създаването и, както и да ни позволи, този наш природен кът непрекъснато да расте, да се променя и да се трансформира. 

Влиянието на природната маса върху тези, които я създават и имат възможност да и се наслаждават ежедневно е непредсказуемо и неизмеримо с друго. Тя може да вдъхнови играта и обучението по занаяти на малките деца или да ни насърчи да признаем, че природата може да донесе вдъхновение на нашият собствен творчески живот.

За истински уникална маса на сезоните е неоходимо тя да означава нещо повече от символичен жест, изисква се да навлезем надълбоко в нашият мисловен процес. Вашата задача е да намерите своя собствен отговор на въпроса, какво е за вас природната маса. 

Място на красота, където можете да създадете "натюрморт" на природата в момента? Може би е инструмент за вдъхновяване на въображаемите игри на децата? Връзката между външният и вътрешният свят? Или служи за олтар, за благославяне на Природата?Дали това е витрина на творческите ви излети? За какво друго може да служи? Няма правилен или грешен подход, истинската цел на масата на сезоните ще ръководи и нейното създаване. 

Това със сигурност е целта и на Валдорфското образование, всеки да размишлява и намери отговор на важните за него въпроси, въз основа на собственият си опит, живот и бит. . Масата на сезоните може да бъде чудесно средство за творческа медитация върху собствения процес на мислене и битие, или, тя може да бъде просто "едно прекрасно нещо".

Източник: http://themagiconions.blogspot.com/2010/04/discovering-waldorf-nature-table.html (със съкращения) 


Нашата първа маса на сезоните




Увлечени от Валдорфската педагогика, тази есен решихме за първи път да си направим „маса на сезоните”. Идеята веднага ни хареса,още повече, че от няколко години всяка есен си правехме натюрморт от декоративни тикви. Първоначално не открихме информация за принципите, нито снимки за вдъхновение, затова се оставихме интуицията да ни води. Започнахме да събираме всичко, което ни правеше впечатление, когато излизахме на ръзходка: красиви листа, интересно клонче, шишарки, кестени… Постепенно, желанието нашето природно кътче в дома ни, да е още по красиво, така ни завладя, че сякаш фокуса на вниманието ни се измести изцяло към красотата и многообразието на природата.

Обикновено в забързаното ежедневие, свеждаме поглед надолу по пътищата които ни водят в една или друга посока. Понякога очите ни срещат лъскавите витрини на магазините, друг път огрижените лица на хората. Къде остава природата във всичко това? Тя е като фон, който рядко забелязваме.

Макар, да изглежда като само един кът у дома, но „масата на сезоните” ще ви промени.

1 коментар:

Какво мислите по темата? Ще ви бъдем благодарни, ако коментирате.