16.12.2011 г.

Адвентна стълба

Адвента /adventе от анг. –идване, очакване, появяване/ е време на радостно очакване на целия християнски свят, насочено към рождеството на Исус.
За да се помогне на децата да отброяват дните до Рождество, често в домовете на привържениците на Валдорфската педагогика присъства адвентната стълба.
От хартия, от филц или от дърво, стълбата се изработва от толкова стъпала, колкото е продължителността на адвента или на поста. По стълбата всяка вечер се мести, с едно стъпало надолу, фигурата на бебето Исус или на ангел.
Ние предпочетохме да направим нашата стълба от дърво и въже. Така и големия ни син  успя да се включи в реденето на стъпалата и сега на всички познати разказва, че е правил стълба.

Бебето направихме от вълна

И му ушихме пелена…

Украсихме с малко звезди около стълбата и направихме два ангела.
За ангелите също използвахме вълна, памучни фитили за лула, игла за сплъстяване и дървени, пробити топчета за лицето. Наложи се да си боядисаме малко вълна с люспи от лук / 4-5 лука стигат за около 200 мл. вода/, за косата на ангелите.

След като формираме тялото, навиваме тънко влакно вълна окоро ръцете.


Дрехата на ангела оформяме с две ленти вълна кръстосани отпред.

вързаме „коланче”, което отзад завършва като крила

С игла за сплъстяване може да се оформят крилата, а после и косата, която после се залепва за дървеното топче, а с иглата може да се закрепи и към раменете на ангела.

И нашия ангел е вече готов



Положителното в цялата тази подготовка на стълбата беше, че провокира любопитството на детето и сега гледайки как всяка вечер бебето Исус слиза на долу и се приближава към нас, все иска да му разказваме за него, за ангелите, за Рождество. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Какво мислите по темата? Ще ви бъдем благодарни, ако коментирате.