27.12.2011 г.

Игри със сняг за деца от различни възрасти

Автор: Elissa Peterson

 

Малките деца обичат да си играят в снега, но понякога не можем да отделим време за игра навън. Може да е прекалено студено, или може би обличането би ни отнело прекалено много време. Тогава защо не донесем сняг в стаята? Можем да напълним голяма тава или плитка кофа с току-що паднал сняг и да направим фантастичен следобеда на деца от всички възрасти. Не е необходимо да ги обличаме. Просто извадете тава или няколко кофи, покрийте работния ви плот с кърпи и се захващайте за работа!

Игри със сняг за най-младите

Един забавен начин да си прекарате времето в студен зимен ден е да напълнете поднос със сняг и да поиграете с него, което е полезно за сензорното развитие на най-малките деца. Играта със сняг в стаята е от полза за деца над две години. Те се наслаждават на докосването на снега и опитват как той реагира на различни стимули (мушкане с пръчка и мачкане с ръце).

Дори за малките деца е полезно и забавно да изучават как снега се топи и как структурата му се променя. Помогнете на детето да си отговори на въпроса "Защо снега се топи?" Отделете време, за да въведете подходящи думи в речника като „студен, леден, замразяване, киша” и т.н. Разширете познанията им за снега чрез творческа игра.

От края на техните три до петгодишна възраст, децата ще се радват на факта, че снегът може да бъде манипулиран, изрязан с пластмасови ножове във форма на "бисквитки", в планини за игра с автомобилчета и т.н. Помислете какви предмети може да осигурите на децата, които ще ги насърчат да играят със снега и ще съответства на целите им.


Творческа игра на следващото ниво

Тъй като децата постоянно се развиват, добра идея е да им дадете различни предмети, които ще дадат възможност да си измислят нови игри. Когато бяха в предучилищна възраст, на децата ми им беше много интересно да извайват сняга в различни форми и фигурки. Потърсете в шкафовете си предмети, които биха могли да им помогнат да измислят нови неща. Клечки за зъби, сламки, плоски камъни и т.н. Всеки път, когато им давате съд със сняг, им давайте нови предмети (копчета, пластмасови вилици или хартиени чаши), за да видите как те могат да ги включат в тяхната игра.

Изследвания за предучилищна възраст

Като дадете на вашето дете кофа на сняг, не забравяйте да ангажирате любопитството му. Попитайте "Какво се случва когато ...", например: "Какво се случва, когато държите снега в ръцете си прекалено дълго?" Или "Какво се случва, когато ние мушкаме снега с клечка за зъби?" Друг въпрос може да бъде "С кое е по-добре? "Въпроси може да включва „С какво се режи снега по-добре?  С нож за масло или за пица ... " или "С какво се правят по-добре ръцете на фигурката?  Със сламка или с клечка за зъби ... "

Включване на по-големи деца в играта

В момента децата ми са седем и девет и не им се налага да развиват изследователски или сензорни умения, но това не означава, че те вече не обичат да играят със сняг в стаята. По-големите ми деца все още обичат да извайваме фигури от сняг и различни предмети. Освен това, те по принцип обичат да използват по-малки играчки, които са по-подходящи за игра в стаята.  Те обичат да създават снежни сцени или фигурки, да играят с автомобилчета от кибритени кутийки или на "ресторант" с готварски инструменти (сладоледените лъжички са особено забавни).

Използването на снега за научни изследвания

Освен творческа игра, в училищна възраст децата обикновено се занимават и с научни изследвания,които могат да се правят и със сняг. По-големите деца, могат да бъдат в състояние да използват научно оборудване за изследванията си. Те могат да използват снега за развитие на уменията им за претегляне и измерване. Подходящи въпроси може да включва: "Колко време отнема за да се стопи изцяло снежна топка?" Или "Кога снежната покривка е по-тежка, когато е по мека или когато е по-плътна?"

Така че снегът е ценен ресурс за възпитатели и родители. Очевидните ползи от него са, че е безплатен и лесно достъпен в големи количества (за някои от нас) по време на зимните месеци, и възможностите за неговата употреба са ограничени единствено от въображението ни. Независимо дали използвате сняг за научни изследвания, развиване на сетивни умения, или въображаема игра, той може да има много приложения за възпитанието на децата.

**********************************

Elissa Peterson е майка занимаваща се с домашно образование, която има бакалавърска степен по начална педагогика. Тя е автор на статии в Yahoo, които насърчават творческото изследване и игри . Поддържа семеен блог в продължение на шест години. Показва в детайли творческите начини, с които успява да запази децата си далеч от телевизията.

(със съкращения)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Какво мислите по темата? Ще ви бъдем благодарни, ако коментирате.