31.12.2011 г.

Как да почистите дървените валдорфски играчки

By Nicole Vulcan, eHow Contributor


Дървените играчи се нуждаят от специални грижи, за да се пазят от изкривяване или напукване. Ако сте родител, който се придържа към валдорфски начина на живот и имата голям брой дървени играчки в къщи, тогава вие вероятно си задавате въпроса как да поддържате играчките в добро състояние, по възможно най-естественият начин. Когато дървените играчки на вашите деца се замърсят или са в контакт с друго дете, което може да е болно, има няколко начина, за да ги почистите. Имайте предвид, че дървените играчки не могат да бъдат потопени във вода за повече от няколко секунди, иначе могат да се деформират. Тъй като повечето валдорфски играчки не са боядисани или лакирани, още по-важно е да не ги потапяте във вода.

Инструкции:
1. Поставете малко количество натурален препарат за миене на чинии върху чиста кърпа. Избършете внимателно играчката. Това трябва да премахне замърсяванията върху нея.
2. Накиснете друга кърпа в оцет и избършете играчката. Тъй като оцета е мек дезинфектант, това ще премахне всички микроби, които могат да останат върху играчката.
3. Разтрийте играчка с малко количество полираща паста с пчелен восък, за да се възстанови блясъка, който е бил загубен при почистването със сапун и оцет. Тъй като дървените играчки могат да изсъхнат и да се напукат или деформират, добра идея е полирането с восъчна паста да се прави по-често.


Източник: http://www.ehow.co.uk/how_7682904_clean-wood-waldorf-toys.html (със съкращения) 

Как безопасно да почистим бебешките гризалки

By Louise Harding, eHow Contributor


Движението към зелен живот накара много родители да потърсят гризалки, изработени от естествени материали. Дървените играчки, исторически популярни в много култури, стават все по-популярни поради тяхната дълготрайност и възможност за боядисване с органични бои. Тези играчки, и особено гризалките пораждат загриженост по отношение на безопасните методи за почистване. С редовна поддръжка, дървените играчки могат да бъдат поддържани чисти дори за най-малките деца.

I. Почистване на боядисани дървени гризалки

1. Напоете гъба с разтворен натурален течен препарат за миене на чинии и измийте играчките с гъбата. Според сайта Kidbean, вие не трябва да накисвате дървените играчки. Накисването причинява раздуване на дървото, което може да доведе до напукване и отделянето на боята.
2. Изплакнете бързо под чешмата. Изсушете обилно с чиста кърпа.
3. Напръскайте петната на играчката със спрей на разтвор от оцет и вода 1:1. Изтъркайте петната с чиста гъба. Подсушете дървенатa играчка или гризалка с чиста кърпа, докато изсъхне. След като оцета изсъхне върху дървото няма да има мирис или остатък. Оцетът е напълно безопасен за бебета.

II. Почистване на небоядисани дървени гризалки

1. Навлажнете чиста гъба и избършете небоядисаната играчка или гризалка с гъбата.
2. Напоете памучен тампон със спирт и изтъркайте играчката.
3. Подсушете играчката с чиста кърпа. Никога не използвайте топлина, за да изсъхне играчка. Топлината изсушава дървото и ще доведе до напукване или разлепване на играчката.
4. Ако има някакви останали петна, ги изтъркайте леко с фина шкурка. Избършете стърготините с влажна кърпа и подсушете със суха кърпа. Според Kidbean.com, можете да изтъркате играчката с малко органично масло. Оставете маслото да се абсорбира и да изсъхне, преди да върнете играчката на детето.


Източник: http://www.ehow.co.uk/how_7376715_safely-wood-toys-teething-toys.html (със съкращения)

Какви масла са безопасни за употреба за дървени гризалки? 

By Meredith Jameson, eHow Contributor Дървените гризалки могат да бъдат безопасни и екологично чисти дори за кърмачета. Ако използвате масла за импрегниране на дървесината, тя ще бъде защитена от повреди и поява на остри краища или трески.

Подходящи масла за гризалки: 

Ленено масло 
Лененото масло прониква в дървото. Има леко жълтеникав оттенък, но все пак шарката на дървесината изпъква. Изберете само чисто ленено масло, тъй като безира съдържа консерванти и не е безопасен за деца. Биологичното ленено масло често се използва като билково лекарство и е добър избор за дървени гризалки за бебета. Винаги проверявайте, за да сте сигурни, че маслото от ленено семе е единствената съставка. Лененото масло е нетоксично и трябва да се купува в бутилки с тъмен цвят, за да се запази качеството.

Тунгово масло
Изберете чисто тунгово масло. Смесете с цитрусов разтворител за най-добри резултати при сушене. Тунговото масло и цитрусовият разтворител трябва да бъдат само в техните чисти форми при използване за гризалки, за да бъдат нетоксични. Проверете внимателно етикетите, за да се гарантира, че нито маслото, нито разтворителя съдържат терпентин или други химикали.

Бадемово или орехово масло
Тези масла създават гланцово покритие и имат приятен аромат. Все пак, бъдете внимателни при използването им, тъй като те могат да бъдат потенциални алергени за някои деца.

Източник: http://www.ehow.co.uk/facts_6158103_oils-use-wood-teething-toys_.html (със съкращения)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Какво мислите по темата? Ще ви бъдем благодарни, ако коментирате.