21.03.2012 г.

Плетена кокошка

"Thinking is cosmic knitting - a person who is unskillful in his fingers will also be unskillful in his intellect, having less mobile ideas and thoughts."
 Rudolf Steiner

Тези дни, реших да направя опит и да изплета първата си валдорфска плетена играчка. За да покрива критериите за валдорфска играчка, тя трябваше не само да е от естествени материали, но и да е възможно най-опростена като силует, за да остави възможност на детското въображение да допълни липсващите елементи.
Реших да изплета кокошка, може би защото ми се стори много лесна и за това и подходяща за начинаещ.
Това предложение за играчка е подходящо не само за родители, но и за деца над 7 год., които ще могат:
- да развият търпение, постоянство, концентрация и доверие в своите способности;
- да смесят играта със смислената работа;
- да изпитат удоволствието от това, да си изработят сами играчка, или ако предпочитат декорация за предстоящите пролетни празници;
- тъй като се използват само естествени материали, децата ще могат да развият чувство на благоговение, почуда, благодарност и почит към даровете на земята.

Приготвих:
-          бяла, червена и жълта прежда;
-          вълна за пълнежа;
-          шишове за плетене и голяма игла.

Започва се с 20 бримки и се плетат 4 реда, след което от 5-тия ред, в началото на всеки ред се изплитат по 2 бримки и така докато останат 5 бримки, които също се изплитат. Получава се трапец, който се използва за тялото на кокошката.

 Зашиват се противоположните краища, като се оставя малко място, от където се пълни с вълна, след което се зашива до края.

 Опашката и гребена се наплитат на 1 кука, но е възможно, да се оформят и само с игла, както е на човката. Все пак вие сте дизайнер на Вашата плетена играчка…


Сега, когато пред мен стои моята първа плетена играчка, се питам защо толкова чаках преди да опитам? Отговора може би е, че всеки един от занаятите във валдорфската педагогика е така завладяващ, че човек пробвал един трудно се откъсва, а би могъл да продължи и да открива себе си във всеки един и да изпитва като дете същото „благоговение, почуда, благодарност и почит към даровете на земята” и да развива „търпение, постоянство, концентрация и доверие в своите способности”.

3 коментара:

  1. прекрасна кокошчица :)) Това за удоволствието от направеното е много вярно, но мисля че и представата ни преди да започнем нещо също носи голяма магия. Трябва човек постоянно да открива твореца в себе си - така вълшебния свят ще бъде вечен :)

    ОтговорИзтриване
  2. Да, "да открива твореца в себе си" и да влага капка любов във всяка своя творба...:)

    ОтговорИзтриване
  3. И аз вече се чудя защо съм чакала толкова :) Благодаря за идеята Натали!

    ОтговорИзтриване

Какво мислите по темата? Ще ви бъдем благодарни, ако коментирате.