2.06.2012 г.

ВАЛДОРФСКА КУКЛА-СЕМЕНЦЕ


В началото на този сезон, когато обмислях пролетната природна маса, се бях спряла на идеята да покажа на децата си, какво се случва в почвата, под повърхността на земята, там, където семенцата спят цяла зима и на пролет идва време да се събудят от дългия си сън. За съжаление, тогава не успях да осъществя тази идея, но се радвам, че когато най-после остана време и за това, все още е пролет макар и късна и все още с децата садим цветя в градината на село. Така че идеята за кукличките-семенца е все така актуална.
Необходимите материали за тези куклички са: кафява вълнена прежда, вълна, памучен плат, червени и сини/ кафяви конци, игла за сух филц и игла за плетене на 1 кука.
От кафявата вълнена прежда се изплита обвивката на семенцето първоначално само ½ , част от нея.

От вълната се оформя пашкул, който трябва да е достатъчно твърд.

В едната част от пашкула се завързват два перпендикулярни конеца, от които се образува гънката на очите и се отделя главата от тялото.

От около 10 см. памучен плат се зашива обвивката на пашкула и той се вмъква вътре…

Следва оформянето на лицето. За целта трябва да си представим, че очите и устата оформят равностранен триъгълник, обърнат с върха надолу. Друга особеност при зашиване на очите и устата е това, че иглата с конеца влиза от зад и минава през цялата глава и отново се връща отзад, така няколко пъти. Целта е да се получи добро изразяване на очите и устата.

Последния детайл от лицето е, че на бузките на кукличката се слага малко сух пастел за цвят.
Семенцето е готово вече да влезе в своята обвивка.

Завърших обвивката на една кука и ето резултата.

Сега, след като вече главните герои са на лице, успях макар и със закъснение и с не много големи детайли, да пресъздам как семенцата стоят в пръстта, а над тях е покаралата трева


Между другото, децата много харесаха новите си куклички, особено нашето бебе, което  не спира да им се усмихва и да ги стиска в ръчички. Батко му пък, говори с много обич за луковичките и семената, които сеем и много се грижи за тях и ги пази, точно както в къщи за семенцата-куклички.

1 коментар:

Какво мислите по темата? Ще ви бъдем благодарни, ако коментирате.