11.12.2012 г.

Раждане на светлината. Адвентна спирала


Раждането на светлината по време на Рождество се празнува още от времето, когато светлината се превръща в символ на откровение, за света и човека. Тогава  се достига повратна точка: дните бавно започват да нарастват, а природата да се пробужда. Нарастването на светлината, може да се открие като символика и в Адвентната спирала, където всяко дете взима светлина със своята свещ, от центъра на спиралата и я разнася по протежението на спиралата, докато цялата не се освети…
Адвентната спирала, ние решихме да използваме и като начин да отброим оставащите дни до Коледа, като всеки ден от предхождащите празника 4 седмици, запалваме по една нова свещ и така, докато цялата спирала се изпълни със светлина…

Самата спирала направихме от глина. Това занимание само по себе си винаги се посреща от децата с голямо въодушевление, може би защото съчетава възможността да се изцапаш хубаво и при това с одобрението на мама. А и така те станаха част от процеса на сътворяване на нашата спирала.


Нарязахме глината на парчета, за да може да се работи по-лесно, а и за да я разделим на четири равни парчета, за всяка една от седмиците на Адвента.



След оформяне на четирите части на спиралата, направихме по 7 дупки в тях, с големината на свещите които ще ползваме. Добре е дупките да са малко по-големи, защото при изсъхване се свиват. Имайки предвид дебелината на глинените части, за съхнене трябва да се отдели около ден и половина.
Решихме да декорираме нашата спирала с елементи от четирите царства:  на минералите, растенията, животните и хората. На всяко едно от тях е отредена по една седмица от Адвента.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Какво мислите по темата? Ще ви бъдем благодарни, ако коментирате.