14.01.2013 г.

Плетени гноми


 
Този уикенд, открихме идеалното занимание за цялото семейство. За направата на тези гномчета, се включи, както тати с малко дърводелска работа, мама с дизайн и изработка на тоалетите, така и децата с оформяне на нослетата от глина.

Най-хубавото е, че могат да се направят от неща, които обикновено присъстват в дома на валдорфските семейства, за това не ни беше нужна и никаква предварителна подготовка.

Все пак, какви бяха материалите: дървената част е от пръчка с диаметър 2 см., малко прежди, малко глина и тънка тел.

Първото, което направихме, беше да се оформят нослетата, на които пробихме дупка и оставихме една нощ да изсъхнат.


Тъй като държахме всяко гномче да има своя индивидуалност, не се придържахме към точни схеми за плетене на дрехите, което пък наложи, първо да се изплетат те и след това, по тях да се измери точната дължина на дървената част. Все пак за ориентир: дрешката е с 14 бримки на 23 реда, а шапката също с 14 бримки, като първо се плетат 4-5 реда без да се свива, а после се свива на всеки 4-ти и 5-ти ред по 1 бримка, докато останат 4 бримки и се изплитат. Това обаче не спазихме точно и за това има и известна разлика в големината на кукличките. Когато дрешката е готова и се облече, може да се отбележи и точното място на дупката за нослето.
 
Приблизителната дължина на дървената част е 8 см., като дупката направихме на 2 см. от единия край.



Носа фиксирахме с тел, през дупката и после направо за дрешката.
Сложихме шапката и игрите започват…



1 коментар:

Какво мислите по темата? Ще ви бъдем благодарни, ако коментирате.