16.10.2013 г.

Да си посееш хляба



Казват, че първите 7 години са най-важните. Според философията на валдорфската педагогика това е периода, през който детето се учи чрез подражание. Каква е тогава ролята на родителя през този така важен етап в развитието на детето? Тук отговорите са повече от един: да бъде добър пример за подражание, да успее да покаже на детето си, че света е добър…


Изминалата събота, нашите деца преживяха един такъв урок по доброта. Урок по щедрост и задружност, любов, единство и идеализъм…





Едни прекрасни хора от цялата страна, копнеещи да възродят дивото жито / лимец/ се събраха заедно край с. Царацово до Пловдив за да засеят нива от 800 декара и колективно да си отгледат Дар-лимец. Щастливи сме, че успяхме да станем част от това вълнуващо преживяване, макар и само за един ден и да си отнесем у дома усещането, че доброто е на всякъде около нас, стига да имаме очи да го видим и да му позволим да влезе в живота ни.




Дъжд от лимец…



Не мога да опиша радостта и вълнението на децата, когато пристигнахме на нивата.

„-Това ли е нашата нива?”

И веднага им се прииска да я обходят и да се погрижат за нея, като се опитват да изчистят порасналите из нея бодили...




Четейки за това как децата във валдорфските детски градини и училища имат малки стопанства, в които сеят както зеленчуци така и зърнени култури, мечтаехме да засеем наше жито и дори обмисляхме как бихме могли да го организираме.Затова сега сме много благодарни на хората, които помогнаха това да се случи. Така децата могат да преживеят и участват в целия процес от сеенето на лимеца, през меленето, месенето и печенето на хляба, което е вече традиция у дома. Нима това няма да е най-вкусния хляб.

Децата бяха много щастливи,че им разрешиха да сеят.








Вечерта, когато уморени си легнаха,преди да заспи големия ни син, попита, „ Ще отидем ли на нивата на пролет, за да видим как расте лимеца?”, за тях това вече е нашата нива и тя е, както в мислите ни така и в сърцата ни.

А от следващата сутрин основна тема в игрите им беше засяването на нивата с лимец.


На пролет вече нивата е зелена

Лятото – време за жътва

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Какво мислите по темата? Ще ви бъдем благодарни, ако коментирате.