24.04.2014 г.

Гноми за дните от седмицата




Като допълнение на нашия седмичен ритъм, от дълго време имах желание да направим и гноми за всеки ден от седмицата. Това толкова просто нещо, отне повече от година, докато приятелка не се завърна от Холандия и не ми донесе, дървената част на кукличките, иначе толкова популярни в страните, в които валдорфската педагогика има традиции от години.


Да си призная, първата ми мисъл, беше да направя най-сложните и съвършени гноми на седмицата. Толкова време бях чакала за тях, че сега исках да вложа цялото си старание и умения…За щастие бързо се опомних. Тези гноми бяха за децата, трябва те да преживеят процеса по създаването им…Речено сторено…
За да не се изцапат с боя главите, ги увихме с фолио и боядисването започна.





Винаги, когато боядисваме дърво, използваме силно разредена акварелна боя / ако не сме си направили растителен байц, от естествени багрила/, която е нетоксична. Целта е цвета да е само като лек воал, през който да прозира красотата на дървото. Ако нанесем плътно боята, материала няма да си личи и ще наподобява пластмаса.
След изсъхване на боята, следва запечатване с полираща смес.


От тук нататък дойде и ред и на моята дискретна намеса – изработването на шапките.
Използвах филц с цветовете на дните от седмицата.


По подобен начин скроих всички шапки и ги заших.


Днес е четвъртък и за това оранжевия гном е „крачка“ пред другите.


За пет годишния ни син, вече е много лесно, да се ориентира, колко дни остават до събота например.
За всички онези, които са харесали гномите, имам една добра новина. Вече намерихме човек, който да произвежда подобни дървени куклички във България. Ако някой има интерес, може да се свърже с нас за повече информация.

3 коментара:

  1. Здравейте, искам да попитам от къде поръчвате дървените човечета?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    2. Здравейте! Дървените човечета за дните от седмицата ни бяха донесени от чужбина. От България можете да поръчате от тук https://www.facebook.com/New.Waldorf.Initiative.Bulgaria/photos/a.594511520687251.1073741840.155215364616871/594515657353504/?type=3&theater

      Изтриване

Какво мислите по темата? Ще ви бъдем благодарни, ако коментирате.