9.04.2014 г.

Великденски транспаранти


Транспарантите за прозорци, са форма на валдорфко изкуство, което може да добави още един приказен елемент в сезонната украса.
Те обаче са предизвикателство, както за децата, така и за възрастните.
От доста време, въздишам по тях, но днес, най-неочаквано дори за мен самата, още със ставането на децата, им предложих да опитаме да направим. След кратко обяснение, какво точно е това, настана радостна суматоха и бързо събрахме необходимите материали на масата. За щастие имахме всичко необходимо за да започнем веднага.
Материали: черен картон, хартия тишу различни цветове, оризова хартия 2 листа А4, молив, ножица и лепило стик.
Вече имах достатъчно събрани идеи за тези ефирни картини и след кратко разглеждане и избиране на най-подходящия за нас започнахме.
Тъй като решихме да правим декорация за наближаващите великденски празници, то и транспаранта ни е във форма на яйце.
Започнах с изрязване на яйце от черния картон. Съобразих големината му с листа на оризовата хартия, която имах. След като яйцето беше готово, със скалпел изрязах в средата отвор, за да получа рамка за самата картина.


От оризовата хартия също изрязах яйце и го залепих от едната страна на черната рамка с лепилото.


От тук вече започва забавната, но и изискваща търпение работа по оформяне на самата композиция. Наслагването на пластовете тишу един върху друг, придава дълбочина на формите и изглежда много приказно. Всеки един елемент се лепи по отделно, а върху него следващия и т.н.


След като всичко беше готово, залепих още един лист оризова хартия, изрязан като яйце, върху задната страна на транспаранта, за да го "запечата".


Готовия транспарант, може да се сложи на прозореца и през него да преминават слънчевите лъчи или до нощна лампа, както направихме ние.


Излишно е да казвам, че през цялото време, край мен децата пърхаха щастливи. С тях, съгласувах всяка нова тревичка и цвете, къде точно да се сложат и залепят, и след всяка залепена форма, поднасяхме транспаранта до светлината на абажура за да го огледаме, какво му липсва още.
Този път, децата бяха само помощници, защото и за мен, транспарантите са нещо ново, но вече имам идеи за подходящи и за тях при първа възможност.
Идеи за транспаренти:

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Какво мислите по темата? Ще ви бъдем благодарни, ако коментирате.