16.05.2014 г.

Валдорфската педагогика, като начин на живот




Вероятно последното нещо, което Ви е хрумвало да си направите ръчно, ей така за удоволствие и радост за сетивата, са копчета…Да, имам предвид точно копчета, за дреха. Дори и да сте вече вдъхновени от валдорфската педагогика и всичко, което е направено ръчно, и с много грижа и любов, то някои неща остават приоритет на машините, на пластмасата и масовостта при производството.
Когато обаче проявиш смелостта да пуснеш валдорфската педагогика в дома си изцяло и не само това, но и се оставиш тя да промени светогледа ти, то се случват и такива неща, като това, да решиш, че можеш да бъдеш напълно независим в направата на нещо красиво и то във всеки негов детайл. Увереността в собствените способности е нещо, което учат не само децата, но и родителите, потопили се във Валдорф.

Идеята за тези жилетки, дойде съвсем случайно. Харесах модела и предложих този път на майка ми да ги изплете за децата. Тръгнахме из магазините за да търсим 100% вълнена прежда с подходящ цвят и не открихме. Всъщност това дори ме зарадва, защото не съм убедена във безвредността на боите, които се ползват за боядисване на преждите. Решихме да боядисаме с естествени багрила бялата вълнена прежда, която купихме. Имах известни съмнения за това, колко наситен и равен ще стане цвета, но все пак нищо не пречеше да опитаме. Голямо количество люспи от лук и 1 с.л. червен пипер, оцет за стабилизатор и….готово, от първия път получихме нужния ни цвят. Като си спомня колко време изгубихме в обикаляне из всички възможни магазини, време,в което можехме да правим нещо интересно с децата….
Докато майка ми плетеше жилетките, ми хрумна, че вместо да тръгна сега да търся интересни копчета, то можем да си направим и тях сами. Ако Лиса в гората си шиеше копчета на елечето, то със сигурност нямаше да са пластмасови, нали…За децата винаги е изключително преживяване, как най-обикновената пръчка, която изглежда непотребна, невзрачна и лишена от живот, всъщност може да се възроди, да премине в друга форма, в нещо друго красиво и имащо приложение в живота ни. Дори и само заради това последното, си струваше да направим нашия експеримент.

Нашия материал – сухо клонче с красива сърцевина.





Последна шкурка и ленено-восъчна паста за блясък и готово: ръчно изработени дървени копчета…




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Какво мислите по темата? Ще ви бъдем благодарни, ако коментирате.