7.03.2015 г.

Да си направим цветен восък



Безспорна е ползата за децата, от моделирането с пчелен восък. Несравними са, както аромата, така и усещането за мекота след затопляне на восъка в детските ръчички /фурнички/.
Предвид предстоящите пролетни празници и изработването на декорация за тях, решихме да си направим цветен восък. Оказа се, че това е една от най-лесните и най-приятните дейности, в която могат да участват и децата.
Нужни са само пчелен восък и восъчни пастели /най-обикновените, които можете да намерите в книжарниците /не се поддавайте на желанието на продавачките, да ви продадат специални восъчни пастели за свещи, които са почти 10 пъти по-скъпи, но не гарантират по-добър резултат/.


Тъй като вече имахме известен опит при правенето на цветен восък за декорация на свещи, но в много по-малко количество и цветове, сега просто експериментирахме на базата на предишните резултати.
Приблизителните количества са : на около 50 гр. чист пчелен восък /1 или половин восъчен пастел/ багрилото е толкова силно, че може да се получи прекрасен цвят и с по-малко количество/ и ланолин, колкото малко грахово зърно или на върха на нож.


Всичко разтопихме на водна баня до хомогенизиране и изляхме на тънък слой върху тава, застлана с хартия за печене.
Преди да го нарежем изчакахме да се втвърди.


Ланолина се прибавя за да даде мекота и да е по-лесно размекването на восъка, но той трябва да е в минимално количество. Ако восъка стане лепкав и остава по пръстите, когато се затопли, значи ланолина му е в повече. Тогава може отново да се разтопи и да се добави чист пчелен восък… Хубавия восък за моделиране е твърд в началото, омеква в ръцете на децата и след приключване на работа, отново става твърд.
Независимо дали ще използваме восъка да декориране на свещи или за моделиране, едно е сигурно, винаги ще е приятно и забавно…



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Какво мислите по темата? Ще ви бъдем благодарни, ако коментирате.