27.05.2015 г.

Валдорфски игри II част – дървени изрезки

Не мога да премина към другите любими материали за игра във валдорфската педагогика, без да отделя специално внимание на малките дървени изрезки. Те са с мека форма, без ръбове и са толкова релаксиращи и приятни за допир, както за децата, така и за родителите им.
Макар да са от същия материал, като дъските и пъновете изрезките са сякаш една различна вселена.
Докато за дъските е добре да са от бор – заради красивите шарки на дървесината и аромата и на смола, а пъновете да са от топола, тъй като независимо от големината им, винаги са леки и децата могат да ги местят лесно по време на игра, то за изработването на изрезките се използват различни видове дървесина. Целта е децата да усетят разликата в структурата, плътността, цвета, шарката, аромата, а защо не и вкуса на различните дървета.
Разглеждайки ги, детето непрекъснато ще се удивлява от разнообразието в природата и ще прави открития, които ще му помагат да я опознава и обиква все повече.
Преди няколко месеца направихме този комплект от шест вида дърво: бор, липа, див рошков, дъб, бук и вишна за рождения ден на една малка госпожица.

                                                                                             
Ето част от неговите възможности:







птица


бухал


балансна кула


рак


сандвич


котлон


фотоапарат

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Какво мислите по темата? Ще ви бъдем благодарни, ако коментирате.